43 Gröna Barnmorskan – Fittbra saker

Hormonfria preventivmedel, miljövänliga mensskydd och hur man lär känna sin menscykel, är några av ämnena i veckans avsnitt. Vi har träffat Birgit Linderoth, Gröna Barnmorskan, som är en riktig eldsjäl när det kommer till att utbilda och informera om preventivmedel och mensskydd. Det finns många enkla och smidiga alternativ för dig som vill ta hand om dig själv och miljön, och som vill undvika syntetiska hormonpreparat. Birgit förklarar även fördelarna med att få koll på sin menscykel och fertilitet.

Du kan läsa mer på gronabarnmorskan.se och pessar.nu

Du prenumererar på Hälsosnacks nyhetsbrev genom att följa länken vitalista.se/podcast och fylla i formuläret.

Mer info om IIN, Institute of Integrative Nutrition hittar du på Vitalista.se/vi-gillar

42 Martina Johansson – Smal, stark och frisk med ketogen kost

Vi har pratat med Martina Johansson, bloggare, biohacker och författare till flera böcker om kropp och hälsa. Martina inspirerar många med sin kunskap och genom att dela med sig av sina olika experiment på sig själv. I det här avsnittet är vi extra nyfikna på hur man ställer om sin kropp till fettförbränning genom ketogen kost. Vad är fördelarna, är det svårt och hur funkar det, är några av de frågor som vi får svar på.

Du hittar hennes blogg på Martinajohansson.se

Bonus Stig Bengmark – Uppdatering av 12 budord för hälsan

Vi har intervjuat professor Stig Bengmark, som har många års erfarenhet som läkare, kirurg och forskare. Stig hänvisar ofta till sina “12 budord för hälsan” och i avsnitt 40 och 41 berättar Stig om vad de innebär. Efter att vi spelade in avsnitten uppdaterade Stig sina budord och lade till ett som handlar om jod, och här berättar han mer om varför han tycker jod är så viktigt för vår hälsa. Du hittar alla Stigs 12 budord för hälsan på bengmark.com.

41 Stig Bengmark – Hälsans 12 budord Del 2

Vi har intervjuat professor Stig Bengmark, som har många års erfarenhet som läkare, kirurg och forskare. Stig hänvisar ofta till sina “12 budord för hälsan” och med de som utgångspunkt, kommer vi under två avsnitt förmedla Stigs fantastiska kunskap om hur man når optimal hälsa. I detta avsnitt fortsätter vi med budord 6-12 och det handlar om sådana spännande saker som endotoxiner, inflammationsframkallande proteiner, antioxidanter och varför det är så bra med dygnsfasta.

Du hittar alla 12 budorden plus en massa annan information som Stig delar med sig av på bengmark.com

 

40 Stig Bengmark – Hälsans 12 budord Del 1

I det här avsnittet pratar vi med professor Stig Bengmark, som har många års erfarenhet som läkare, kirurg och forskare. Stig hänvisar ofta till sina “12 budord för hälsan” och med de som utgångspunkt, kommer vi under två avsnitt förmedla Stigs fantastiska kunskap om hur man når optimal hälsa. I den första delen får vi bland annat veta varför fruktos är sämre för kroppen än glukos, Stig reder ut vilken typ av fett vi ska äta, och varför han aldrig skulle äta en grillad hamburgare. Dessutom berättar Stig om hur han lyckats minska infektioner efter operationer med hjälp av goda bakterier.

Du kan läsa mer om Stig på Bengmark.com och du hittar många intressanta krönikor av Stig på FoodPharmacy.se

39 Mindful Tapping – Ta hand om dina känslor

I detta avsnitt pratar vi om Mindful Tapping med Hanna Noorberg och Micke Syd Andersson. Mindful Tapping är en metod för att bland annat hantera stress, svåra minnen, negativa känslor och beteendemönster. Hanna och Micke förklarar vad Mindful Tapping är, hur den kom till, vilken forskning som ligger bakom och hur vi kan använda den. Micke delar sina egna personliga erfarenheter och hur det kom sig att en popstjärna blev så intresserad av personlig utveckling och just Mindful Tapping.

Du kan läsa mer på mindfultapping.se

 

38 Jonas Bergqvist – Frisk och stark med Paleo

I det här avsnittet träffar vi Jonas Bergqvist, som bland annat är föreläsare, coach, kostrådgivare, PT, författare och en av grundarna till Paleo Institute, för att lära oss mer om Paleo. Jonas reder ut begreppen kring Paleo och berättar om hur en livsstil enligt Paleo kan hjälpa dig att bli frisk och stark. För Jonas är Paleo så mycket mer än bara kost och vi får praktiska tips hur vi kan få in fler hälsosamma vanor i vår vardag.

Du kan läsa mer om Jonas här:
http://www.jonasbergqvist.se
http://www.paleo-institute.se

 

37 Peter Wilhelmsson – D-Vitamin och mat som medicin

Nu är det hög tid att plocka fram D-vitaminburken ur skåpet igen. Solens strålar är nu alldeles för svaga och vi behöver fylla på kroppens lager. I veckans avsnitt gräver vi lite djupare i varför D-vitamin är viktigt för oss. Till vår hjälp har vi Peter Wilhelmsson från Alpha Plus, som är superkunning inom närings- och funktionsmedicin, och författare till flera böcker. Peter reder bland annat ut hur mycket vi egentligen behöver för att optimera vår hälsa, hur man kan mäta sina D-vitaminnivåer och vad man ska tänka på när man väljer D-vitamintillskott.

Läs mer om Vitalistas Höst-Cleanse på Vitalista.se/host-cleanse

 

36 Susan Billmark – Från utmattning till livsglädje

Vi har träffat Susan Billmark som tillsammans med sin man Mats Billmark har skrivit den bästsäljande boken Lär dig leva. Susan berättar öppenhjärtligt och gripande om sin egen sjukdom och om vägen tillbaka till skapande, livslust och glädje. Vi får bland annat ta del av Susans personliga erfarenheter, vilka verktyg som hjälpte henne att komma på fötter igen och hur boken kom till. Oavsett vilka utmaningar man själv står inför påminner oss Susan om att vi aldrig är ensamma.

Facebooksida: Lär dig leva
Facebookgrupp: Att Leva i NUET
Blogg: www.susanbillmark.se

 

35 Lotta & Victorias 5 bästa tips för fräsch hud

I det här avsnittet pratar Lotta och Victoria om hälsosam hudvård, hur man bygger upp en fin hud från insidan och ger våra bästa tips för en fin hud. Dessutom pratar vi om vår mikroflora på huden och vilken betydelse den har för vår hudkvalitet. Vi bjöd in Christofer Genberg, från hudvårdsmärket Esse Probiotic Skincare, för att berätta mer om probiotisk hudvård.

Här kan du se vilket probiotika-tillskott som vi själva äter: www.vitalista.se/vi-gillar
Du kan läsa mer om Esse på www.esseskincare.com
Prenumerera på Hälsosnacks nyhetsbrev här: www.vitalista.se/podcast
Prenumerera på Vitalistas Nyhetsbrev här: www.vitalista.se